We beginnen met een inleiding over waar wijndruiven geteeld worden, wat zit er in de druif en welke typen wijn zijn er.

Na wijn maken in vogelvlucht, gaan we stap voor stap de vinificatie van wit, rood en rosé behandelen. Ook het apparatuur wordt uitgebreid besproken en gedemonstreerd. Hoe zit het met de gisting, wat is sulfietmanagement en welke metingen moeten we verichten? Wijn maken is niet heel moeilijk, zeker niet als je de les “10 tips voor de wijnmaker” hebt bekeken.
In de les wijnfouten staan we stil bij wat te doen als er toch iets mis is gegaan.

 

Over de instructeur

Profielfoto

Piet van Rijsingen

Ruim 25 jaar is Piet bezig met wijnbouw. Hij stond mede aan de wieg van het Wijngaardeniersgilde en is bijna 10 jaar hoofdredacteur geweest van het vakblad De Wijngaard. Hij heeft ook meegewerkt aan de cursus Wijnbouw in de Achterhoek (met de universiteit van Wageningen) en geeft sinds 2008 de cursus wijnbouw voor beginners. Inmiddels heeft Piet een drietal boeken en diverse magazines over wijnbouw op zijn naam staan.

Bekijk meer cursussen van Piet van Rijsingen →

Cursusoverzicht

Introductiefilmpje Gratis 00:03:00
Inleiding
Waar vinden we de wijngaarden en wat is wijn? 00:10:00
Wijn maken in vogelvlucht
Basisschema wijn maken 00:04:00
Wijn maken in detail
Witte wijn stap voor stap 00:21:00
Rode wijn stap voor stap 00:06:00
Apparatuur
apparatuur voor een kleine wijngaard 00:29:00
Gisting
Verloop gisting en gistkeuze 00:19:00
Sulfietmanagement
De werking van sulfiet en praktische toepassing 00:14:00
Metingen
Welke zaken moeten we meten tijdens de vinficatie en hoe doe je dat? 00:21:00
Tips & Trics
10 tips voor de wijnmaker 00:10:00
Wijnfouten
Herkennen en voorkomen van wijnfouten 00:08:00
Bonus
Interessante films op youtube over vinificatie 00:00:00
Eindtoets vinificatie 00:20:00

Reviews

5

5
1 beoordelingen
  • 5 Sterren1
  • 4 Sterren0
  • 3 Sterren0
  • 2 Sterren0
  • 1 Sterren0
  1. Fijne cursus over de basiskennis rondom vinificatie

    5

    Dit is een goede cursus voor het leren van de basiskennis van vinificatie. Hoewel dit proces niet erg ingewikkeld is, komen er toch best veel technische en chemische zaken bij kijken. Stap voor stap gaat deze cursus door dit proces heen bij het maken van rosé, witte en rode wijn. Enige chemische basiskennis is wel handig (zuren, zouten, PH, ionen etc). Deze cursus is een logisch vervolg op de cursus Eigen wijngaard in Nederland.

© 2022 Wijnbouw cursussen - Powered by Maatos