Deze cursus is op elk gewenst moment te volgen.
We beginnen met een inleiding over waar wijndruiven geteeld worden, wat zit er in de druif en welke typen wijn zijn er.
Na wijn maken in vogelvlucht, gaan we stap voor stap de vinificatie van wit, rood en rosé behandelen. Ook het apparatuur wordt uitgebreid besproken en gedemonstreerd. Hoe zit het met de gisting, wat is sulfietmanagement en welke metingen moeten we verichten? Wijn maken is niet heel moeilijk, zeker niet als je de les “10 tips voor de wijnmaker” hebt bekeken.
In de les wijnfouten staan we stil bij wat te doen als er toch iets mis is gegaan.
Bij deze cursus is het boek Wijn van eigen druiven – vinificatie stap voor stap inbegrepen.
Over de instructeur
Piet van Rijsingen
Ruim 25 jaar is Piet bezig met wijnbouw. Hij stond mede aan de wieg van het Wijngaardeniersgilde en is bijna 10 jaar hoofdredacteur geweest van het vakblad De Wijngaard. Hij heeft ook meegewerkt aan de cursus Wijnbouw in de Achterhoek (met de universiteit van Wageningen) en geeft sinds 2008 de cursus wijnbouw voor beginners. Inmiddels heeft Piet een drietal boeken en diverse magazines over wijnbouw op zijn naam staan.
Cursusoverzicht
Introductiefilmpje | Gratis | 00:03:00 | |
Inleiding | |||
Waar vinden we de wijngaarden en wat is wijn? | 00:10:00 | ||
Wijn maken in vogelvlucht | |||
Basisschema wijn maken | 00:04:00 | ||
Wijn maken in detail | |||
Witte wijn stap voor stap | 00:21:00 | ||
Rode wijn stap voor stap | 00:06:00 | ||
Apparatuur | |||
apparatuur voor een kleine wijngaard | 00:29:00 | ||
Gisting | |||
Verloop gisting en gistkeuze | 00:19:00 | ||
Sulfietmanagement | |||
De werking van sulfiet en praktische toepassing | 00:14:00 | ||
Metingen | |||
Welke zaken moeten we meten tijdens de vinficatie en hoe doe je dat? | 00:21:00 | ||
Tips & Trics | |||
10 tips voor de wijnmaker | 00:10:00 | ||
Wijnfouten | |||
Herkennen en voorkomen van wijnfouten | 00:08:00 | ||
Bonus | |||
Interessante films op youtube over vinificatie | 00:00:00 | ||
Eindtoets vinificatie | 00:20:00 |
Fijne cursus over de basiskennis rondom vinificatie
Dit is een goede cursus voor het leren van de basiskennis van vinificatie. Hoewel dit proces niet erg ingewikkeld is, komen er toch best veel technische en chemische zaken bij kijken. Stap voor stap gaat deze cursus door dit proces heen bij het maken van rosé, witte en rode wijn. Enige chemische basiskennis is wel handig (zuren, zouten, PH, ionen etc). Deze cursus is een logisch vervolg op de cursus Eigen wijngaard in Nederland.
Bedankt Pieter voor weer een leerzame cursus
Leuke cursus iets moeilijk maar goed te doen.