Deze cursus is op elk gewenst moment online te starten met de aangemaakte login.

De cursus opzet en onderhoud wijngaard behandelt alle zaken die nodig zijn voor het opzetten en onderhouden van een wijngaard:

  • keuze locatie en voorwaarden
  • klimaat ter plekke
  • keuze ras
  • keuze leidsysteem
  • aanplant
  • zomeronderhoud
  • ziektebestrijding
  • rijping en oogst, vinificatie in het kort
  • wintersnoei

 

Na de cursus ben je in staat om:

  • Zelfstandig een wijngaard aan te leggen en te onderhouden;
  • Een keuze te maken uit de beschikbare druivenrassen en onderstammen;
  • De kwaliteit van de oogst te beoordelen en te optimaliseren;
  • Ziektebeelden te herkennen en te behandelen;

 

Certificaat

Na het volgen van de cursus ontvangt je een certificaat als bewijs van deelname. Voorwaarde hiervoor is dat je deelneemt aan de afsluitende toets en daar een voldoende voor haalt.

Bij de cursus wordt een uitgebreid lespakket aangeboden:

  • cursusboek Een Wijngaard in Nederland
  • cursusboek Zachte Snoei als extra aanvulling omdat we deze methode zeer aanbevelen bij de opkweek van de jonge plant. Aansluitend kan eventueel de cursus zachte snoei online gevolgd worden.
  • wijngaardtool en snoei – applet, wordt via wetransfer verstuurd.
  • TIJDELIJK met gratis refractometer

Wat vonden cursisten van de cursus (de voorloper van deze online cursus)

“Prima prijs/kwaliteit verhouding “

” Goede verdeling tussen theorie en praktijk  “

” Veel info d.m.v. de uitgereikte boeken en materialen “

“Cursus voldeed helemaal aan mijn verwachtingen, zowel op inhoud als op lesmateriaal “

“Bedankt voor de  leerzame en gezellige cursusdagen. Ik heb er erg van genoten. Het was voor mij een heel mooie mix van leren, gezelligheid en buiten zijn op een mooie plek. Hele fijne dagen, even weg van de hectiek van alle dag met iets heel anders bezig zijn. “

“Was echt heel leerzaam, prachtige omgeving met geweldig mooi weer het hele jaar door tot aan de laatste dag. Erg gezellig met leuke groep mensen. Piet, maar ook Karin, bedankt voor de goede zorgen”.

Over de instructeur

Profielfoto

Piet van Rijsingen

Ruim 25 jaar is Piet bezig met wijnbouw. Hij stond mede aan de wieg van het Wijngaardeniersgilde en is bijna 10 jaar hoofdredacteur geweest van het vakblad De Wijngaard. Hij heeft ook meegewerkt aan de cursus Wijnbouw in de Achterhoek (met de universiteit van Wageningen) en geeft sinds 2008 de cursus wijnbouw voor beginners. Inmiddels heeft Piet een drietal boeken en diverse magazines over wijnbouw op zijn naam staan.

Bekijk meer cursussen van Piet van Rijsingen →

Cursusoverzicht

Inleiding
Wat gaan we allemaal doen? Gratis 00:09:00
Hoofdstuk 1. Wat wil ik?
Hobbymatige wijngaard of commerciële wijngaard 00:17:00
Hoofdstuk 2. Morfologie
Morfologie 00:10:00
Kennisvragen morfologie 00:10:00
Hoofdstuk 3. Welke locatie is geschikt?
Locatie 00:11:00
Klimaat 00:10:00
Warmtebehoefte wijnstok 00:08:00
Huglin index opdracht 00:05:00
Kennisvragen locatie en klimaat 00:10:00
Hoofdstuk 4. Leidsystemen
Waarom een leidsysteem? 00:11:00
Materialen voor een leidsysteem 00:06:00
Snoeiapplet 00:15:00
Snoei in de praktijk bij volwassen wijngaard 00:13:00
Winterblog 00:13:00
Opdracht materialenberekening 00:05:00
Hoofdstuk 5. Welke rassen kies ik?
Traditionele rassen 00:08:00
Schimmeltolerante rassen 00:11:00
Proeven Nederlandse wijnen 00:05:00
Hoofdstuk 6. Voorbereiding bodem
Geschikte bodems en onderstammen 00:07:00
Bodemonderzoek en bemesting 00:08:00
Uitleg wijngaardtool tabblad bemesting 00:03:00
Opdracht bemesting wijngaardtool 00:05:00
Hoofdstuk 7. Aanplant eerste jaar
Hoe te planten? 00:09:00
Opkweek eerste jaren 00:08:00
Hoofdstuk 8. Onderhoud gedurende het seizoen
Scheuten dunnen, opbinden, bladdunning, trosdunning 00:11:00
Lenteblog 00:00:00
Kennisvragen zomeronderhoud 00:10:00
Hoofdstuk 9. Ziekten en plagen
Schimmels en andere ongemakken 00:13:00
Kennisvragen ziekten en plagen 00:05:00
Hoofdstuk 10. Het belang van loofwandbeheer
Fysiologie 00:11:00
Animatie fotosynthese 00:05:00
Wat houdt loofwandbeheer in? 00:07:00
Kwaliteit versus kwantiteit 00:10:00
Kennisvragen loofwandbeheer 00:05:00
Hoofdstuk 11. Oogst en verwerking
Wat is rijp? 00:10:00
Vinficatie wit, rosé en rood 00:07:00
Eindopdracht
Ontwerp wijngaard, berekening kosten en opbrengsten 00:10:00
Eindtoets opzet en onderhoud 00:40:00

Reviews

4.8

4.8
6 beoordelingen
  • 5 Sterren5
  • 4 Sterren1
  • 3 Sterren0
  • 2 Sterren0
  • 1 Sterren0
  1. Review cursus opzet en onderhoud van een wijngaard

    5

    Ontzettend leuke cursus ook als je alleen maar een hobby wijngaard met een paar stokken in je tuin hebt.
    Na de WSET 2 & 3 cursussen die ik eerder gedaan had is dit een hele goede aanvulling. Je beseft nu ook nog beter hoeveel werk er zit in zo’n flesje wijn !
    De cursus is erg goed opgezet met leuke filmpjes en Piet, de instructeur is ontzettend behulpzaam en reageert snel op alle vragen. Echt super ! Ik ga de vervolg cursus over het maken van wijn ook zeker volgen !

  2. Cursus opzet en onderhoud van de wijngaard

    5

    Deze cursus geeft echt een heel goed inzicht in het opzetten en de werking van een wijngaard. Heel goed is dat het onderscheid tussen de biologische en traditionele manier van de druiventeelt wordt duidelijk gemaakt. Wat gaat er veel grotendeels handmatig) werk in zitten in deze teelt. Het is belangrijk om het studieboek naast de e-learning modules te gebruiken. Daarmee is de toets en eindopdracht goed te doen. Piet reageert heel snel op vragen, dus dat is heel fijn. De cursus wijnmaken lijkt mij ook heel interessant!

  3. Goede start voor eigen wijngaard

    5

    De cursus geeft alle basisinformatie die nodig is en gewenst is als je zelf iets aan wijnbouw wilt gaan doen, hobbymatig, dan wel semi-professioneel. Het geeft je heel goed Inzicht in benodigdheden en kosten en leert je met welke ziekten en plagen je te maken kan krijgen en wat je kan doen om die zoveel mogelijk te voorkomen of juist te bestrijden. Mooie instructieve filmpjes en en goede uitleg van de theoretische basis van de groei en hoe je zo optimaal mogelijk de wijnstokken kan laten produceren door snoei en leidsystemen. Het gaat natuurlijk pas echt allemaal leven als je ook de praktijkdagen van Piet en open dagen van diverse wijngaarden bezoekt! Fijn als je altijd iemand met zoveel kennis als Piet om advies kunt vragen.

  4. Geen eigen wijngaard!

    4

    Ik heb veel van de cursus geleerd, maar het heeft mij doen besluiten om geen eigen wijngaard te starten. Deze cursus gaf een prima inzicht van het totale reilen en zeilen van een wijngaard. Als eigenaar wijnboer ben je wel 365 dagen per jaar met je business bezig! Ik heb een wijngaard in de buurt gevonden waar ik prima hand en spandiensten kan verrichten. Het geeft mij veel voldoening en ik heb met deze cursus van Piet van Rijsingen voldoende kennis opgestoken om lekker met wijn bezig te zijn. Een echte aanrader!

  5. Duidelijke cursus met veel informatie bedankt Piet "Wijngoed Drenthe"

    5

    Mooie duidelijke cursus wat veel informatie en inzicht geeft voor onze startende wijngaard “Wijngoed Drenthe.” Het mooie is dat we nu handvaten hebben en hoe wij de praktijk in onze eigen wijngaard kunnen aanvliegen. Heel realistisch zullen wij zeker nog wel foutjes maken. Wat prettig is dat je toch ter alle tijden nog even bij piet kan aankloppen!
    Bedankt Piet en ga zo door.

    Santé,

    Familie Kroek
    http://www.wijngoeddrenthe.nl

  6. Leerrijk en nuttig voor het opstarten van je eigen wijngaard!

    5

    In deze cursus vind je alle informatie terug die je nodig hebt, om een wijngaard te starten. Onze test-wijngaard is met succes aangelegd dankzij alle handige tips van Piet. Door het flexibele traject kan je waar en wanneer je maar wil, een les doorlopen: de perfecte oplossing om te combineren met je werk en je gezin. Bedankt, Piet!

© 2024 Wijnbouw cursussen - Powered by Maatos