Theorie en praktijk van de (zachte) snoei op ?? februari 2024 (datum wordt later bekend gemaakt)

Op deze dag kom je alles te weten over het hoe en waarom van de snoei van de wijnstok. We bespreken in theorie de diverse snoeiwijzen zoals guyot en cordon en besteden veel aandacht aan de zachte snoei. Ook de ombouw van traditionele snoei naar zachte snoei komt aan bod.
Na een overheerlijke lunch met soep, broodjes, fruit, sap en onze wijnen, gaan we buiten aan de slag in de wijngaard. Elke cursist krijgt de kans om onder begeleiding een paar wijnstokken “aan te pakken” en te ervaren hoe de snoei in zijn werk gaat. Welke keuzes moet je maken voor het nu en de toekomst?
Het programma begint om 10.00 uur, inloop vanaf 9.30.
Na het praktische werk gaan we nog een workshop wijnaroma’s doen.
Deze snoeidag is vooral geschikt voor de cursisten die bezig zijn met de cursus opzet en onderhoud wijngaard of met de cursus zachte snoei.

Enige reacties van de deelnemers op de twee snoeidagen van afgelopen februari 2023.

 • Dank voor de leerzame en goed verzorgde dag Zachte Snoei. 
 • Dank voor de ontvangst met koffie en gebak, een zeer leerzame theorie ochtend en praktijkmiddag afgewisseld door koffie, uitgebreide lunch met wijn en een aroma ontdekkingsreis!
 • Dat Piet mooie en heldere boeken kon schrijven wist ik al. Nu ook een cursus onsite gevolgd. Goede uitleg en een duidelijk verhaal.
  Prachtig cursuslokaal en naast de deur een wijngaard om zowel de zachte snoei in guyot als cordon te oefenen. Voor wie geïnteresseerd was, waren er ook nog praktijkoefeningen voor de omschakeling van oudere wijnstokken met kop snoei naar zachte snoei. En ‘on the fly’ kregen we ook nog een voortreffelijke lunch aangeboden. Kortom ik kan iedereen, die met de beste zorg zijn wijngaard wil beheren, deze praktijkdag aanbevelen!
 • Ik vond de ‘zachte snoei lesdag’ heel inspirerend. Ik had het boek ‘Zachte Snoei’ al gelezen. Dat gaf al veel duidelijkheid, maar door de cursusdag ging het echt ‘leven’. Heel fijn dat je eerst de ‘gangbare’ Cordon en Guyot methode hebt behandeld. Dat was een goed uitgangspunt om de andere aanpak van Simonit & Sirch uit te leggen. En het werk in jouw wijngaard maakte het plaatje compleet. Ik ben helemaal geïnspireerd geraakt om in mijn nieuw aan te leggen wijngaard met zachte snoei te beginnen!

 

Over de instructeur

Profielfoto

Piet van Rijsingen

Ruim 25 jaar is Piet bezig met wijnbouw. Hij stond mede aan de wieg van het Wijngaardeniersgilde en is bijna 10 jaar hoofdredacteur geweest van het vakblad De Wijngaard. Hij heeft ook meegewerkt aan de cursus Wijnbouw in de Achterhoek (met de universiteit van Wageningen) en geeft sinds 2008 de cursus wijnbouw voor beginners. Inmiddels heeft Piet een drietal boeken en diverse magazines over wijnbouw op zijn naam staan.

Bekijk meer cursussen van Piet van Rijsingen →

Cursusoverzicht

Praktijkdag snoei
Snoeiles Details 00:00:00

Reviews

0

beoordelingen
 • 5 Sterren0
 • 4 Sterren0
 • 3 Sterren0
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0

Er zijn nog geen reviews geschreven. Wees de eerste die er een schrijft.

© 2024 Wijnbouw cursussen - Powered by Maatos