Deze cursus is op elk gewenst moment te volgen.
Van oudsher worden wijnstokken in Nederland volgens de gebruikelijke manier geleid en gesnoeid zoals we dat in onze omringende landen zien, bijvoorbeeld in Duitsland, toch min of meer ons voorbeeld. We zien voornamelijk enkel of dubbel guyot maar ook cordon, altijd in een ‘vertical shoot positioning’ (VSP) systeem Deze snoeiwijze komt eigenlijk voort uit de wens om gedeeltelijk machinaal te kunnen werken, een grote opbrengst te bereiken en het snoeiwerk zo eenvoudig mogelijk te maken. Inmiddels is bekend dat dit niet altijd de beste en meest duurzame manier is voor de wijnstok. Vroegtijdig afsterven door ziekten zoals Esca komt steeds vaker voor en de wijnstokken worden om de 30 jaar vervangen. Het heeft alles te maken met het creëren van grote snoeiwonden bij ons huidige teeltsysteem waarbij de sapstroom op den duur gehinderd wordt om de vruchtbare ogen te bereiken met als gevolg slecht uitlopen en minder opbrengst. Door de grote snoeiwonden kunnen ziekten ook gemakkelijker de plant binnendringen.
In bepaalde landen waar men nog de traditionele teeltvorm hanteert, gaan wijnstokken veel langer mee. Hoe komt dat? Hier treedt blijkbaar geen blokkade van de sapstroom op. Marco Simonit en Pierpaolo Sirch onderzoeken al 30 jaar oude wijnstokken en hebben hieruit de “zachte snoei” ontwikkeld die de aloude principes in ere herstelt. Hoe dat werkt en wat de voordelen zijn, komt in deze cursus uitgebreid aan bod met veel filmmateriaal. En kunnen we ons systeem misschien ombouwen door het maken van nieuwe “uitgangen”voor de sapstroom? Zie bijvoorbeeld de cursusfoto aan de rechterkant waar we een 15 jaar oude wijnstok aangepast hebben voor de zachte snoei.
Bij deze cursus hoort een snoeipakket bestaande uit een Stihl snoeischaar met hoesje, Felco werkhandschoenen en het vernieuwde cursusboek zachte snoei. Indien men de cursus opzet en onderhoud wijngaard al gevolgd heeft, kan op verzoek het cursusboek ingewisseld worden voor het boek Duurzame wijnbouw met Piwi rassen of het boek Wijn van eigen druiven. Kijk voor meer informatie bij wijnbouwboeken op de homepage.
Verder krijgen de cursisten persoonlijke begeleiding op afstand bij de praktische zachte snoei in de wijngaard. Vragen met foto’s kunnen ingestuurd worden in de cursusomgeving zodat iedereen mee kan kijken.
De eerst les, een samenvatting van de cursus, is gratis te bekijken.
Over de instructeur
Piet van Rijsingen
Ruim 25 jaar is Piet bezig met wijnbouw. Hij stond mede aan de wieg van het Wijngaardeniersgilde en is bijna 10 jaar hoofdredacteur geweest van het vakblad De Wijngaard. Hij heeft ook meegewerkt aan de cursus Wijnbouw in de Achterhoek (met de universiteit van Wageningen) en geeft sinds 2008 de cursus wijnbouw voor beginners. Inmiddels heeft Piet een drietal boeken en diverse magazines over wijnbouw op zijn naam staan.
Cursusoverzicht
Samenvatting | |||
Klik hier voor gratis samenvatting cursus | Gratis | 00:19:00 | |
Morfologie en fysiologie met betrekking tot de snoei | |||
Groeicyclus | 00:10:00 | ||
Sapstromen | 00:05:00 | ||
Snoei algemeen | |||
Algemene principes snoei | 00:11:00 | ||
Toets hoofdstuk 1 en 2 | 00:10:00 | ||
Guyot en cordon traditioneel | |||
Opzet guyot en cordon | 00:04:00 | ||
Nadelen guyot en cordon | 00:07:00 | ||
Zachte snoei | |||
Wie zijn Simonit & Sirch? | 00:06:00 | ||
Principes zachte snoei | 00:10:00 | ||
Toets hoofdstuk 3 en 4 | 00:10:00 | ||
Zachte snoei praktijk | |||
Snoei guyot winter en lente | 00:16:00 | ||
Snoei cordon winter en lente | 00:12:00 | ||
Opbouw jonge plant | |||
Opkweek jonge plant guyot theorie | 00:08:00 | ||
Opkweek jonge plant guyot praktijk | 00:21:00 | ||
Opkweek cordon systeem | |||
Opkweek jonge plant cordon | 00:05:00 | ||
Ombouw oudere stokken | |||
Ombouw guyot | 00:17:00 | ||
Ombouw cordon | 00:03:00 | ||
Eindtoetsen theorie en praktijk | |||
Theorie toets zachte snoei | 00:15:00 | ||
Praktijk toets zachte snoei | 01:00:00 |
zachte snoei cursus
Een duidelijke cursus , goed van opbouw door eerst de theorie te behandelen daarna de praktijk.
ook de beeld opnames zijn duidelijk en in het nederlands. En niet duur; dit betaald zich gelijk terug zeker als je al een wijngaard hebt van 10 jaar of ouder en de stamknop bijna geen scheuten meer geeft.
Complimenten voor Piet van Rijsingen!
cursus zachte snoei
Mooi overzichtelijk cursus. Genoeg maar zeker niet teveel achtergrondinformatie(theorie) om te begrijpen hoe de plant werkt.
Het snoei werk wordt met duidelijk zichtbaar getoond met plaatjes EN praktijkvoorbeelden.
Na afloop weet je echt hoe het werkt.
Complimenten voor deze mooie cursus.
Met veel plezier (en vaak) bekeken.
topcursus!
Hele duidelijke en logische opbouw. Niet alleen het snoeien wordt goed uitgelegd, maar ook alle processen die zich in de plant afspelen. Maar ook niet te theoretisch en vrij eenvoudig uitgelegd. En duidelijk een praktijk gerichte cursus met veel snoeivoorbeelden. Zal zeker zijn nut bewijzen in de wijngaard, bedankt Piet !
Bedankt Piet voor dit vervolg op de basis cursus
De cursus “Zachte snoei” is een duidelijke en een mooi in elkaar gezet programma. Het maakt niet uit of je de cursus los of als vervolg op de cursus opzet en onderhoud van een wijngaard volgt. Bedankt Piet.